Koronapandemian vaikutukset

Aasian ja Suomen välisten rahtien kuljetusajat ovat viime kuukausina olleet normaalista poikkeavia sekä meriliikenteessä että junarahdissa. Tilanne koskee Kiinaa, muuta Kaukoitää sekä Intian niemimaan kuljetuksia.

11.5.2022

Koronaepidemian vaikutukset jatkuvat eri puolilla Kaukoitää. Osa satamista on ajoittain suljettuina tai ne toimivat rajoitetulla teholla. Konttien käsittely hidastuu, ja toimitusajat pitkittyvät entisestään, kun osa valtamerialuksista jättää ruuhkautuneet satamat kokonaan väliin pysyäkseen aikataulussa. Colombossa, joka on yksi Euroopan ja Aasian välisen meriliikenteen suurimpia solmukohtia, on konttien siirtolastauksissa ollut jopa useiden viikkojen viiveitä.

Myöhästymiset heijastuvat edelleen Euroopan jo valmiiksi ruuhkaisiin valtamerisatamiin, joissa on pulaa purkukalustosta ja joiden terminaalit ovat täynnä. Laivat joutuvat odottamaan rantautumislupaa ja konttien purkua pitkiä aikoja. Välillä laivojen reitityksiä muutetaan esimerkiksi niin, että kontteja puretaan Hampurin satamaan Rotterdamin sijaista. Koska valtaosa Suomeen jatkavasta yhdysliikenteestä liikennöi Rotterdamista, aiheutuu myös jatkoyhteyksiin aikataulumuutoksia.

Tästä aiheutuu tuotteiden tilapäinen loppuminen myymälän valikoimasta. Pahoittelemme.


7.9.2022

Vaikka kontti- ja tilasaatavuus ovat parantuneet, ei valtamerirahti ole vieläkään täysin ”selvillä vesillä.” Kiinan zero-covid-sääntö on omiaan aiheuttamaan häiriöitä lähes milloin tahansa. Euroopan satamien ruuhkat ovat jatkuvasti otsikoissa, minkä lisäksi varustamoiden aikataulujen luotettavuus on pysynyt matalalla tasolla. Viivästykset tulevat olemaan valitettavan todennäköisesti arkipäivää vielä loppuvuodenkin ajan.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit